Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gardianul
Anul şi data apariţiei: 15/07/2009
Tematica: conflicte interetnice
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Eduard Pascu
Titlul articolului: Tiganii si maghiarii din Sancraieni au semnat un protocol pentru pace
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gardianul.ro/Tiganii-si-maghiarii-din-Sancraieni-au-semnat-un-protocol-pentru-pace-s138882.html


 

 

   

Reprezentantii comunitatii maghiare si cei ai tiganilor din Sâncraieni, judetul Harghita, au semnat, luni seara, dupa indelungi discutii, “protocolul pentru o convietuire pasnica”. Luni, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a cerut descentralizarea Politiei si Jandarmeriei pe motiv ca Ministerul de Interne nu poate garanta de la Bucuresti “linistea comunitatilor locale”. Institutiile vizate de presedintele CJ Harghita au raspuns ca nu pot retine infractori daca nu exista probe, fiindca asta este legea.

Dupa patru ore de discutii, care s-au purtat intre tiganii din Sancraieni si comunitatea maghiara din aceeasi localitate, in fata unei comisii de mediere intrunita la primarie a fost semnat “protocolul pentru o convietuire pasnica”. “Protocolul pentru o convietuire pasnica” a fost redactat în unsprezece puncte, fiind citit în fata zecilor de sateni adunati în fata primariei si apoi semnat. Potrivit acestuia, tiganii s-au obligat sa intre în legalitate în ceea ce priveste proprietatea, sa-si înregistreze caii si sa le puna microcipuri, cu mentiunea ca proprietarii care nu detin cel putin 0,5 hectare de teren pentru fiecare animal trebuie sa renunte la cai. Luarea în evidenta a cailor si microciparea acestora se va face gratuit, de catre medicul veterinar din comuna, urmând ca dupa aceasta operatiune caii care nu sunt înregistrati sa fie confiscati. De asemenea, romii si-au luat angajamentul în scris ca vor pastra curatenia în gospodarii, ca îsi vor amenaja WC-uri, ca îsi vor înscrie copiii la scoala si ca vor avea “un comportament civilizat”. Un alt punct se refera la încetarea imediata a furturilor.  Subprefectul judetului Harghita, Adrian Jean Andrei, a afirmat ca romii si-au asumat responsabilitatea sa respecte protocolul si ca acesta nu este valabil doar pentru ei, ci pentru toti locuitorii comunei. El a precizat ca aceia care nu vor respecta regulile stabilite de comun acord trebuie sa se supuna rigorilor legii, fara discriminare. “Protocolul pentru o convietuire pasnica” a fost incheiat dupa ce, saptamana trecuta, între etnicii maghiari si tigani a izbucnit un conflict, suparati ca unul dintre tigani înjunghiase un maghiar, care a ajuns la spital. Potrivit comisarului-sef Antal Stefan, adjunctul sefului Politiei Harghita, într-un bar din Sâncraieni, între un localnic maghiar si un rom a izbucnit un conflict spontan. Oamenii spun ca secuiul l-ar fi lovit pe rom cu un scaun în cap, iar acesta din urma ar fi scos briceagul si l-ar fi înjunghiat pe maghiar, care în urma incidentului a ajuns la spitalul din Miercurea Ciuc. In lipsa certificatului medico-legal, politistii nu au putut sa-l retina pe cutitar. Cand au auzit acestea, 150 de maghiari au luat cu asalt zona in care locuiesc tiganii si au incendiat mai multe capite de fan si grajduri. Numai interventia rapida a politistilor si jandarmilor a facut ca acest scandal sa nu se soldeze cu victime.

Descentralizarea fortelor de ordine
Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba (foto dreapta), a cerut, luni, descentralizarea “urgenta” a Politiei si a Jandarmeriei, în urma conflictelor izbucnite în ultimele doua luni între etnicii maghiari si romi din judet, afirmând ca Ministerul de Interne nu poate garanta de la Bucuresti “linistea comunitatilor locale”. Borboly Csaba sustine ca, desi numarul politistilor si al jandarmilor “creste curent în orasele si comunele secuiesti”, acestia nu pot controla si asigura siguranta publica în judetele în care comunitatea maghiara este majoritara. “Neputinta Politiei si a Jandarmeriei arata ca Ministerul de Interne nu poate garanta de la Bucuresti linistea comunitatilor locale. Trebuie realizata urgent descentralizarea Politiei, atributia supravegherii activitatilor Politiei trebuie trecuta în sarcina autoritatilor locale. Sunt convins ca numai Politia aflata sub supravegherea autoritatilor locale si judetene poate pune stapânire asupra deteriorarii sigurantei publice”, se arata în comunicat. “Este cunoscut faptul ca Justitia româna functioneaza încet, slab, nu este eficienta. Cetatenii se revolta daca vad de nenumarate ori ca procurorii nu dau aviz pentru urmarire penala împotriva infractorilor care au comis fapte deosebit de grave. Oamenii vor fapte: pedepsirea cu închisoare a infractorilor. Este necesar ca Parlamentul României sa modifice Codul Penal astfel încât Justitia si organele de Politie sa poata actiona mai rapid, mai hotarât si mai eficient împotriva infractorilor. Asadar, este important sa fie mai stricta eliberarea conditionata în cazul oricarui cetatean”, se precizeaza în documentul citat. Borboly da ca exemplu ultimul conflict izbucnit la Sâncraieni, dupa ce un etnic rom a înjunghiat un consatean maghiar si a fost lasat în libertate, el sustinând ca, în acest caz, “indulgenta legii” a provocat neajunsuri populatiei întregii comune, inclusiv romilor care respecta normele de convietuire sociala. “Trebuie constatat: cazul unui infractor nu trebuie privit ca un caz social, ci ca o infractiune. Din pacate, pentru statul român este mult mai important sa modifice componenta etnica a regiunii decât sa faca fata criminalitatii… Nu asa cum s-a întâmplat în comuna Sâncraieni, unde un recidivist a fost eliberat conditionat în timp ce el putea sa fie retinut pentru 24 ore, conform legii. Acesta nu este singurul caz când autoritatile sunt indulgente fata de infractori periculosi”, sustine Borboly.

Unde-i lege, nu-i tocmeala
Potrivit unui comunicat comun al IPJ Harghita si al Inspectoratului de Jandarmi Harghita, cele doua institutii “apreciaza” punctul de vedere al presedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, si “înteleg” necesitatea existentei unor legi care sa garanteze si sa apere proprietatea, dar legislatia actuala nu lasa la latitudinea lor retinerea si arestarea unor infractori în absenta probelor. “Legislatia si competentele ne permit în momentul de fata sa constatam fapte, iar retinerea si arestarea autorilor acestora nu este decizia noastra. În comunicatul CJ se arata faptul ca Politia a eliberat conditionat un recidivist, cu toate ca ar fi avut dreptul sa-l retina pentru 24 de ore, chiar daca medicul legist nu si-a facut datoria. Cu regret trebuie sa va informam, domnule presedinte al Consiliului Judetean, ca legea nu ne permite sa retinem o persoana daca nu sunt întrunite conditiile prevazute, respectiv existenta unui certificat medico-legal dupa care sa se stabileasca numarul de zile de îngrijiri medicale sau daca viata victimei a fost pusa în pericol, iar Politia nu elibereaza recidivisti”, se arata în comunicat. Fortele de ordine nu tolereaza încalcarile legii si ca toti cetatenii, indiferent daca traiesc în judetul Harghita sau în alte zone, au obligatia sa respecte legea.

Eduard Pascu

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.